Proiect fascinant la Iași! Trei statui vor spune povești trecătorilor

0
367

Începând de astăzi, de la ora 14.30 iubitorii de artă monumentală se vor putea delecta ascultând poveștile a trei mari statui din Iași. Este vorba despre statuia ecvestră a lui Ștefan cel Mare, Obeliscul cu lei din Parcul Copou și statuia cronicarului Miron Costin din fața Filarmonicii. 

Obiectivele vor fi echipate cu aparatură audio, fiind prezentate începând din Parcul Copou, în cadrul unui tur ghidat de criticul de artă Maria Bilașevschi și istoricii Florea Ioncioaia și Cătălin Botoșineanu.

Statuile vorbesc cu trecatorii

Denumit „Statuile vorbesc cu trecătorii”, evenimentul face parte din proiectul „IAȘi ART CODE” și este realizat de Societatea de Studii Istorice din România (S.S.I.R.), cu o finanțare din partea Primăriei Municipiului Iași.

Statuile vorbesc cu trecatorii

Dacă ne apropiem la un metru de statuia pe care dorim să o admirăm, un senzor de mișcare ne va detecta prezența și statuia ne va spune povestea sa. Vom afla informații despre sculptor, anul inaugurării, contextul în care a fost realizată, precum și multe alte detalii interesante. Vă invităm să testăm inedita metodă de a promova arta monumentală de for public din Iași și să ne plimbăm împreună, pe aleile Parcului Copou” , a subliniat Alina Țiței Ioncioaia, organizator proiect.

Statuile vorbesc cu trecatorii

Tot astăzi, va fi lansată și broșura “IAȘI ART CODE”, care prezintă 17 dintre cele mai relevante monumente de for public din Iași.

IASI CODE
IASI CODE

În luna noiembrie a fost lansat website-ul www.monumentediniasi.ro, care integrează o hartă GPS pe care sunt mapate cele mai relevante statui din Iași. Fiecare dintre aceste obiective culturale surprinde clipuri video, texte informative și fotografii. Vizitatorii dornici să afle mai multe detalii despre monumente pot scana cu ajutorul telefonului codurile QR atașate, temporar, pe monumente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here